ROESELARE JAZZ    28 - 29 MEI
HANEKOP // TRAKELWEG 2

ROESELARE JAZZ FESTIVAL

DJ-Sets, streetfood, expo's en uiteraard jazz Maak u op voor een funky, creatief, inspirerend en bovenal gezellig festival. Een samenwerking van Comité van de Kop, Gent Jazz Festival, De Spil en met steun van stad Roeselare.

MAIN STAGE - HANEKOP

POORT 1

Praktische info

Ingang

Zaterdag

  • Deuren: 16u
  • Afterparty tot 1.30u
  • Tickets:
    • ADD
    • 17 euro
    • VVK
    • 15 euro
    • gratis voor min 12-jarigen
    • bandje aan de ingang

Zondag

  • Deuren: 11u
  • Afterparty tot 20u
  • Tickets:
    • ADD
    • 12 euro
    • VVK
    • 10 euro
    • gratis voor min 12-jarigen
    • bandje aan de ingang

WEEKEND TICKETS: 18 euro VVK, 20 euro ADD

VVK tickets worden aan de ingang ingewisseld voor een festivalbandje

Locatie

  • Hanekop
  • Trakelweg 2
  • 8800 Roeselare

Food & Drinks

Te verkrijgen op de festivallocatie.

Parkeren

  • Fietsparking: Trakelweg
  • Auto's: zie kaart

Route

  • Vanuit Kortrijk of vanuit Brugge:
  • Op de E403, neem afrit 7 Roeselare haven - Izegem
  • Sla op het einde van de afrit rechtsaf naar de naar de N382c (Graankaai), richting Roeselare haven
  • Aan het eerstvolgend rondpunt, rijd rechtdoor op de Graankaai
  • Aan het volgend rondpunt, neem de 3de afrit naar de Beurtkaai
  • Aan de verkeerslichten van het kruispunt met de Mandellaan, rijd rechtdoor op de Kaaistraat
  • Op het einde van de Kaaistraat, ziet u het festivalterrein aan de linkerkant
  • Parkeer hier, begeef u naar het festival en verbrand 50 calorieën.
  • Of ga via het rondpunt onder de brug, naar links onder de voetgangersbrug en aan de lichten opnieuw naar links. Parkeer aan deze kant van het kanaal of in de buurt.
band-name
The Herbaliser

Al bijna 20 jaar schuimt The Herbaliser overal ter wereld podia af met zijn metalen funk en gesyncopeerde beats. Oorspronkelijk waren het Jake Wherry en Ollie Teeba die hun passie voor hip-hop, funk en jazz ten berde brachten. Nu wordt die passie gedeeld door vijf andere muzikanten. Intussen zijn ze aan hun zevende album There We Seven, dat ze op hun eigen label Departement-H uitbrengen.

band-name
Guillaume Perret

Guillaume Perret & The Electrip Epic is een Franse jazz fusion band, opgericht in 2008. Het ging hard voor saxofonist Guillaume Perret, want In 2012 sleepte hij al een nominatie voor de “Victoires du Jazz” in de wacht. Perret houdt ervan nieuwe geluiden te ontdekken en ermee te experimenteren. Wawa-pedaal, distortion, elektrische effecten … het zijn maar enkele middelen waarmee Perret zijn notenuniversum verruimt. Zijn muziek valt dan ook moeilijk in een genre onder te brengen. Noem het liever een zintuigelijke ervaring. Maar als we dan toch een poging moeten doen dan houden we het op een mix van contemporary Jazz, funky grooves en screaming metal. Krachtig, kosmopolitisch, subtiel en charmerend.

In het nieuwe album Free gaat Perret op zoek naar de essentie van zijn muziek. Opgevat als filmmuziek is Free een reis door diverse landschappen en emoties.

band-name
Azure Mortal

Azure Mortal is een nieuw project van Dirk 'Buscemi' Swartenbroekx. Wat begon in 2011 als een avant-gardistisch elektronisch experiment voor het schrijven van soundtracks voor installaties, films en tentoonstellingen groeide intussen uit tot een volwaardig dark ambient project mét live band. Geïnspireerd door de muziek van Nurse With Wound, Throbbing Gristle, Ornette Coleman en Steve Reich verscheen in maart 2014 het mini-album The end of society, tevens de soundtrack bij het werk van beeldend kunstenaar Rudi Eurlings. Niet veel later volgde vinyl single 3 piano piece/The conversation naar aanleiding van Record Store Day 2014. Momenteel presenteren zij hun eerste Langspeler 'Duivels' (Consouling Sounds).

Buscemi(turntables/electronica), Ben Van Camp(gitaar) , Dirk Jans(drums), Peter Verdonck(saxofoon), Ernst Löw(spoken word).

band-name
Compro Oro

Voor Compro Oro laat vibrafonist Wim Segers zich inspireren door Afro-Cubaanse muziek, Cal Tjader, Mulatu Astatke, Marc Ribot en John Zorn. Lichte en donkere melodieën, snel of traag bewegend door het ritmische landschap van de Afro-Cubaanse cultuur en gul doorspekt met bezeten impro’s. De combinatie van de vibrafoon met de grillige gitaarsound van Bart Vervaeck levert een rijk kleurenpalet op waarmee dit collectief haar muzikaal reisverslag schetst. De ultieme groove wordt geleverd door vaste waarde Frederik Van den Berghe en de in Afrika opgegroeide percussionist Robbe Kieckens, die samen met bassist Mattias Geernaert een stevige ritmesectie vormen.

Compro Oro brengt muziek die alle zinnen beroert: dansbaar, mooi en intellectueel boeiend. Na een boeiende doortocht in Vlaanderen, komen ze nu terug met hun debuutalbumTransatlantic (W.E.R.F.-label)onderdearm.

Met: Wim Segers (vibrafoon, marimba), Bart Vervaeck (gitaar), Mattias Geernaert (bas), Robbe Kieckens (congas), Frederik Van den Berghe(drums)

band-name
Cory Henry "The Revival"

Cory Henry is een multi-instrumentalist en producer met een indrukwekkend oeuvre. Hij is vooral gekend als toetsenist van de sensationele band Snarky Puppy. Zijn hoofdinstrument is de Hammond orgel en in zijn beste momenten combineert hij Jazz met Gospel en creëert hij een unieke blend van deze twee genres.

Henry werkte samen met een hele rist artiesten waaronder P. Diddy, Kirk Franklin, Lalah Hathaway, Joe, Boyz2Men, NAS, Bruce Springsteen, The Roots, Betty Wright, and many others. Zijn voorlaatste release “First Steps” ging meteen naar nummer 1 op Itunes Jazz. En nu is er “The Revival”, waarmee hij terug naar zijn roots gaat en de Hammond B-3 orgel bespeelt.

band-name
Yves Peeters Group / Gumbo

Yves richtte in 2007 Yves Peeters Group op, waarmee hij ondertussen twee albums uitbracht; Sound Tracks en All You See. Na de audiovisuele voorstelling Hallucinations waagt hij zich met een uitgebreide bezetting aan een nieuw project, The Big Easy Revisited. Momenteel kan je Yves ook aan het werk zien bij Kleptomatics, Guillaume Vierset-Harvest Group en UTZ.

'All you see' is heerlijke lentemuziek, een gulle uitnodiging om je oren en je ogen de kost te geven met de hartverwarmende en inspirerende muziek van de Yves Peeters Group als soundtrack.(Jeroen Revalk - Cobra.be)

Ideale soundtrack voor de ontluikende lente! (Het Nieuwsblad)

Bij de tweede van de Yves Peeters Group hoort een waarschuwing: gevaar voor oorworminfectie! (Frederik Goossens - Focus Knack)

Drummer Yves Peeters duikt op zijn tweede album in een wereld vol aanstekelijke ritmes en verleidelijke kleuren. (Karel Van Keymeulen - De Standaard)

band-name
Tuur Florizoone & Eric Vloeimans

België-Nederland, maar dan anders. De Nederlandse trompettist Eric Vloeimans raakte vooral bekend met zijn akoestische band Fugimundi en het elektrische Gatecrash. Daarnaast waagt hij zich ook graag aan boeiende randprojecten. Nadat hij enkele opnames van de Belgische Tuur Florizoone hoorde, wist hij dat hij de juiste man had gevonden om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Sinds de muziekscore voor de film ‘Aanrijding in Moskou’, is Tuur Florizoone toegetreden tot de galerij van accordeonisten waarmee zowat de hele Europese muziekscène mee wilt samen werken.

Tuur Florizoone(accordeon), Eric Vloeimans(trompet)

band-name
Labtrio

LABtrio (Lander - Anneleen - Bram) is samengesteld uit drie avontuurlijke musici met een verschillende persoonlijkheid. Hun muziek werkt verfrissend en evolueert constant. Met door urban styles beïnvloede jazzklanken, die flirten met underground, hip-hop en elektronische muziek, brengt dit trio naast eigen composities ook frisse versies van bekende jazznummers.

LABtrio is opgericht in 2007 en heeft ondertussen een opmerkelijk muzikaal parcours afgelegd. Nog maar pas nadat ze opgericht werden, ontvingen ze de Dexia Classics (2008). In 2009 werden ze uitgeroepen tot beste groep op de Brusselse Jazz Marathon en op het Tremplin Jazz d’Avignon festival in 2011 wonnen ze zowel de jury- als de publieksprijs. Dankzij deze laatste prijs, mochten ze hun eerste album opnemen bij Studio la Buissone, Pernes-les fontaines in Frankerijk. Hun eerste album “Fluxus” werd uitgebracht in oktober 2013 (Outhere records) en wordt beschouwd als één van de beste cd’s van 2013. Begin dit jaar verscheen opvolger “The Howls Are Not What They Seem”.

Lander Gyselinck (°1987) is een bekende artiest in de Belgische jazz en improvisatie scene. Hij haalde zijn masters diploma bij Stéphane Galland en Kris Defoort aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel (BE) en won de prestigieuze Toots Thielemans Jazz Award. Hij studeerde aan de New School for Jazz and Contemporary Music (New York) met docenten als Dan Weiss, Reggie Workman en pendelt sindsdien tussen New York en Europa. Hij speelt in de band STUFF. (glitch-hip hop) en is lid van diverse andere bands, zoals het Kris Defoort Trio (jazz) en Ragini Trio (traditionele Indiase muziek). In de zomer van 2015 noemde Focus Knack als de beste drummer uit zijn generatie.

Anneleen Boehme (°1989) is één van de zeldzame vrouwelijke contrabastalenten in België. Ze is klassiek geschoold en studeerde jazz bij Frans van der Hoeven op het conservatorium van Den Haag (NL) bij Hein van de Geyn. Ze studeerde ook aan het conservatorium van Antwerpen (BE) bij Nicolas Thys, waar ze in 2015 afstudeerde. Anneleen is vooral bekend als contrabassiste bij LABtrio, maar speelt ook samen met het Rob Banken Quartet en de jonge pianist Harrison Steingueldoir. Tenslotte richtte ze onlangs ook zelf haar eigen basquartet op.

Bram De Looze (°1991) studeerde jazzpiano aan het Lemmens Instituut bij Ron Van Rossum, en verhuisde in 2012 naar New York om er -samen met Lander- les te volgen bij jazzlegendes als Reggie Workman, Marc Copland, Uri Caine, enz. Bram is momenteel lid van verschillene bands als Dr Hocevar Trio, Robin Verheyen Duo, De Looze / Machtel / De Waele, Sander De Winne Group en een nieuwe septet met Bram De Looze, Robin Verheyen, Bo van der Werf, Gebhard Ullmann, Lester St-Louis, Daniel Levin en Flin Van Hemmen.

band-name
SCHNTZL

SCHNTZL is het duoproject van pianist Hendrik Lasure en drummer Casper Van De Velde. Ze leerden elkaar kennen op een stage voor jonge muzikanten toen ze respectievelijk 12 en 14 jaar oud waren en zijn sindsdien nooit gestopt met samenspelen. Eerst in enkele grotere groepen, en sinds 2014 in duo. Samen brengen ze eigen composities waarbij vrije improvisatie en doorgecomponeerde delen hand in hand gaan.

Hendrik en Casper volgen allebei een jazzopleiding aan de conservatoria van Brussel en Antwerpen, maar laten zich ook minstens evenveel inspireren door andere vormen van muziek zoals singer-songwriting, klassieke muziek en elektronische muziek. SCHNTZL is een zoektocht naar het behouden van fragiliteit: hoe vallen strikte compositie en vrije improvisatie te combineren? Hoe passen akoestische en elektronische elementen in elkaar? Hun unieke minimalistische antwoord op deze vragen laat genoeg open ruimte en neemt je mee naar de essentie van muziek.

In februari 2015 wonnen ze de STORM!-contest voor aanstormend jong muzikaal talent waarmee ze een CD-release op het W.E.R.F.-label en een JazzLab-tournee wonnen voor 2016. Vorige zomer gingen ze ook met de prijzen voor Beste Composities en Beste Instrumentatlist aan de haal op het Tremplin Jazz Contest in Avignon.

BEZETTING : Hendrik Lasure – piano / Casper Van De Velde – drums

band-name
Up High Collective (dj)

Up High Collective combineert instrumentale hiphop en electronica, compacte beats en epische soundscapes. In 2010 wisten ze (samen met Delv!s) internationaal te scoren met debuutsingle ‘Blend’. Ze zijn labelgenoot van Moodprint op Tangram Records. In de loop der jaren speelden ze op Boiler Room, Gilles Peterson's Worldwide Festival en 22Tracks in o.a. Londen, Amsterdam, Wenen, Parijs en Brussel.

band-name
Moodprint

Moodprint brengt een vernieuwende crossover tussen elektronica, hip-hop, bass, ambient en funk. Deze snel rijzende ster speelde o.a. op de eerste officiële Boiler Room in België, georganiseerd door DJ Lefto. In 2015 bracht hij de ‘Taste Of Better Days’ uit. Daarop zijn onder meer Tangram Records-labelgenoten YellowStraps, LTGL en Up High Collective te horen.

band-name
Radio Damp Oord

TEAM DAMP is het dj team achter het Brugse DAMP OORD en bestaat uit Tim Flack, ARTWAN en Mc MessenJah. De drie muziekliefhebbers gaan al jaren op zoek naar de betere urban platen en vernieuwende sounds binnen het genre. Om hun honger te stillen overschrijden ze de vaak vage grenzen van genres. Ze staan garant voor eclectische sets met een mix van dancehall, hiphop, dub, future beat, neo-soul en afro. Op RSL JAZZ verzorgen ze de sound van Poort 1, voor en na de live bands en dj-sets.

band-name
OTO KOPTER

OOto Kopter is een gloednieuw – instrumentaal – project. De debuutrelease “Dat korreltje waanzin” is net uit op cassette (en digitaal via bandcamp) op het Berlijns/Australische Hot Shot Sounds label. En dat vat Oto Kopter filosofisch op: “We zullen moeten ophouden de dingen louter als symbolen van iets anders te zien. Begin met iets te doen dat geen enkele zin heeft. Daar is Oto Kopter heel erg goed in!”

band-name
DJ FALLUJAH

Dj Fallujah ofte Benny Claeysier is sinds jaar en dag actief voor het W.E.R.F.-label. Daarnaast verzorgt hij samen met vier bevriende vinylruiters “InSein Radio” van Villa Bota en gaat hierin op zoek naar de soul of music met een mix van jazz, blues, gospel, soul, funk, latin, afro en etnische muziek. Zijn eclectische muzieksmaak bracht hem als dj reeds op uiteenlopende spots als Polé Polé, Cactus Festival, afterparties van Maceo Parker, José James, Jamie Lidell… en op RSL JAZZ als dj tussen de bands op het hoofdpodium zaterdag.

band-name
MIXMONSTER MENNO

Als turntablist bij STUFF. en Grazzhoppa's DJ Big Band staat hij bekend om zijn scratch en turntablism skills. Maar daarnaast is hij ook nog een uitstekende party DJ: van funk over afrobeat tot soul, hiphop, discobeats en veel meer… daarmee sluit hij RSL JAZZ op zaterdagavond af.

band-name
dj SNS

ADj SNS draait al geruime tijd mee in het Belgische dj-landschap. Op 16-jarige leeftijd was hiphop de grote voorliefde. Stelselmatig evolueerde zijn muzieksmaak naar een iets breder kader waarin genres zoals funk & soul, disco, reggae en house steeds meer aan bod kwamen. Verwacht alvast een heel gevarieerde en eclectische set. Een set die geen grenzen kent en gebaseerd is op kwalitatieve classics gemixt met frisse sounds van opkomend talent.

band-name
Bringhim

Allround hip hop artiest (rapper/DJ/producer) wiens ster snel aan het rijzen is. Théophore Kabeya Tama aka Bringhim werd geboren in Congo (1993), groeide op in België en begon te rappen op zijn negende. Op zijn zestiende bevond hij zich al in de voorhoede van een nieuwe generatie getalenteerde Belgische hip hop artiesten. Begin dit jaar bracht hij de E.P. ‘The Fall’ uit op het Vangarde label.

band-name
Wally & de technisch werklozen (live)

Ooit was Wally een man met gitaar en een paar luttele akkoorden die zong over kleine en nog kleinere levensverhalen. De dood van Johnny, de groeipijnen van kleine Georges, de hond van zijn tante zijn thema's die hem mateloos interesseren. Deze troubadour uit Gent verhuisde naar Brussel en ontmoette er gelijkgezinde zielen. 'Wally en de technisch werklozen' was geboren. In sfeervolle sets, tussen accordeon en trompetgeweld, brengt hij nog steeds diezelfde kleine liedjes. Dit met zoveel goesting dat niemand lang de benen stil kan houden.

band-name
KAPITEIN K

Kapitein K. ofte Wouter Bossuyt is een bekend gezicht in het Roeselaarse. De kapitein brengt voor, na en tussen de bands op zondag een mix van funk, soul, jazz en “hits you hate to love”.