ROESELARE JAZZ 13 - 14 MEI

HANEKOP // TRAKELWEG 2

ROESELARE JAZZ FESTIVAL

DJ-Sets, streetfood, expo's en uiteraard jazz

Maak u op voor een funky, creatief, inspirerend en bovenal gezellig festival. Een samenwerking van Comité van de Kop, Gent Jazz Festival, De Spil en met steun van stad Roeselare.
Deuren openen zaterdag om 16u en zondag om 11u.

VVK tickets eindigt op vrijdag 12/05 om middernacht.

SCHEDULE

Zaterdag 13 Mei

MAINSTAGE

 • Strictly Niceness Ft DJ Kwak & DJ ReeDoo - afterparty
  [00u00]
 • BLOW trio
  [23u00]
 • Yussef Kamaal
  [21u00]
 • Condor Gruppe - Frog Bog… A Tribute To Moondog
  [19u15]
 • Brihang
  [17u30]
 • platendraaier Skallie & dj Elek'tricia
  [DJ tijdens change-overs]

POORT 1

 • Grafgravers
  [22u15]
 • Blackwave
  [20u15]
 • Zwangere Guy
  [16u45]
 • JazzDee
  [DJ voor/tussen de bands]
 • Limen Visual / Alexander Stragier
  [doorlopend]

FOTO EXPO

 • Eva Vlonk
  [doorlopend]

Zondag 14 Mei

MAINSTAGE

 • TaxiWars
  [18u30]
 • Yaron Herman Trio
  [16u45]
 • Robin Verheyen - Bram De Looze duo
  [15u00]
 • Steiger
  [13u15]
 • P’tits Cons.
  [11u30]
 • Jazzavan
  [DJ tijdens change-overs]
 • Kinderworkshop
  [12u00]

POORT 1

 • dj SNS & JC - afterparty
  [19u30]
 • Dijf Sanders
  [17u45]
 • Collective Conscience
  [16u00]
 • Karibu Orchestra
  [14u15]
 • Harde Smart
  [DJ voor/tussen de bands]
 • Limen Visual / Alexander Stragier
  [doorlopend]

FOTO EXPO

 • Eva Vlonk
  [doorlopend]

ARTIESTEN

TAXIWARS BE

Zondag 14 Mei

TaxiWars is de eigenzinnige samenwerking tussen Tom Barman (dEUS, Magnus) en de in New York gevestigde saxofonist Robin Verheyen. Samen met drummer Antoine Pierre en contrabassist Nic Thys overgieten ze hun voorliefde voor jazz uit de sixties met energieke grooves, broeierige beats en beklijvende teksten.

Na de release van hun eerste plaat volgden succesvolle shows door heel Europa, en amper een jaar na het debuut verscheen opvolger 'Fever' (2016) "Robin Verheyen zorgt nu eens voor een sensuele flou artistique met een hijgerige saxofoon, om dan weer voluit te gaan voor een jakkerende groove (...). Maar net zo belangrijk is frontman Tom Barman. Afwisselend tekent hij voor de punk, de trash én de dromerige croon in deze groep." ***** De Morgen

TaxiWars is zinnenprikkelende jazz waarbij de energie van het podium spat.

BLOW trio BE

Zaterdag 13 Mei

Twee tenorsaxen en drums. Meer hebben de gemaskerde mannen van BLOW trio niet nodig om het publiek aan het dansen te krijgen. De line up is even basic als effectief. Stuwende drums en opruiende saxofoons halen de beste vibes uit dance, jazz, dubstep en smeden elektronische beats moeiteloos om in akoestische. Met een energieke en pure live performance, laat dit Gentse trio het publiek steevast verbouwereerd achter. Put on your dancing shoes, you will be blown away!

YUSSEF KAMAAL UK

Zaterdag 13 Mei

Yussef Kamaal, opgericht door Yussef Dayes en Kamaal Williams (aka Henry Wu), is samen met Thundercat, Kamasi Washington of Shabaka Hutchings een van de hipste jazz acts anno 2017. De band uit East London knalt er op los met een welgemikte mix van Afro, funk, soul en jazz en laat zich inspireren door de eigentijdse sound van de hoofdstad, met invloeden van grime, broken beat en jungle. Yussef Dayes speelt op RSL JAZZ in trio-bezetting, met Mansur Brown (gitaar) en Charlie Stacey (keys).

Hun eerste album ‘Black Focus’ (2016) kwam uit op Brownswood, het platenlabel van radiomaker en DJ Gilles Peterson.

JAZZDEEBE

Zaterdag 13 Mei

DJ JazzDee (aka Jasper Derluyn) is een jonge beloftevolle turntablist uit Roeselare die barst van talent. Door grootheden als Cut Chemist en Kid Koala begon hij steeds meer te experimenteren met scratching en beatjuggling. JazzDee brengt frisse funky vibes, met een mix van hiphop tot soul, disco tot world, classics tot nieuwe beats en alles er tussen in!

Zwangere Guy BE

Zaterdag 13 Mei

Omar G toonde eerder al zijn kunnen bij hiphopcollectief Stikstof, maar ook in zijn eentje als Zwangere Guy maakt hij indruk. De Brusselse rapper laat maar al te graag zijn laid back hip hop op je los. Of zoals hij zelf zegt: “Guy baart zorgen als een vroedvrouw, is getikt als een Rolex. De David Beekkant van het pleintjesvoetbal, blaast die toeters als een misthoorn, Scrabblekoning van de Brusselse Bas-class, James bond van de sans connerie. Jij niet ziet, wat is ie niet!”

Zijn eerste mixtape 'Zwangerschapsverlof vol. 3' komt uit op 14 april.

blackwave.BE

Zaterdag 13 Mei

Strakke flows, doordachte teksten en een liveband die hip hop beats combineert met opzwepende jazz improvisatie. blackwave. begint bij rapper jaywalker. en producer Willem Ardui en wordt live vervolledigd door een driekoppige band die hun beats pas echt goed doen flowen.

Dat is ook te horen op hun eerste single ‘Flow ft. Caleborate’, en op hun EP die binnenkort uit komt. Be sure to catch the wave!

Grafgravers BE

Zaterdag 13 Mei

Vergeet even Gerrit Callewaert of Freddy De Vadder. Vandaag zijn het de Grafgravers die het felst opkomen voor het algemeen onbeschaafd West-Vlaams. De zevenkoppige hiphopcrew – rappers Samoerai, RobinOed, Connard, Vorre en Que, beatmaker Jack Terrer en DJ Grazzhoppa aan de decks -doet dat met wulpse beats en verbale skills die nagels met koppen slaan. Twintig tracks telt hun debuutalbum ‘Vo de liefhebber’, en stuk voor stuk baden ze in een oldskoolvibe. Soms brutaal en viriel, dan weer lichtvoetig, maar altijd tongue in cheek en met een vette knipoog naar de nineties

Harde SmartBE

Zondag 14 Mei

No Sleep Richy en Micha Marva vormen het Gentse duo Harde Smart en gebruiken de meest funky, soulvolle brokken uit de Nederlandstalige muziekgeschiedenis in hun DJ-sets. Deze anciens uit de Gentse hiphopscene ontdekten tijdens hun speurtocht naar obscure samples in stoffige platenbakken de fine fleur van het Nederlandstalige lied. Dit leverde ondertussen een tiental mixtapes op. Focus Knack: “DJ Premier of J Dilla zijn nooit veraf, maar de hilarische samples uit Jambers en Familie laten er geen twijfel over bestaan, dit is voor 100% opgetrokken uit Vlaamse klei. 50% humor, en 50% bewondering voor ons erfgoed.”

Karibu Orchestra BE

Zondag 14 Mei

Karibu Orchestra versmelt funk, West-Afrikaanse invloeden en jazz. Alles draait rond de groove en ruimte voor improvisatie. Inspiratie vinden ze bij onder andere Snarky Puppy, Weather Report en Christian Scott. Karibu Orchestra maakt geen compromissen en neemt je bij de kraag met hun veelzijdige nummers.

Collective Conscience BE

Zondag 14 Mei

Talent in overvloed, maar kiezen kan en wil dit jonge trio niet. De broers Sander en Wannes Notenbaert en drummer Bram Vanhove, studenten aan de conservatoria van Amsterdam en Antwerpen, laten zich niet binden door enge genrebepaling en maken muziek op het kruispunt van jazz, hiphop en electronica. Voor fans van STUFF. Hun debuut-EP ‘Prayer’ is net uit.

Yaron Herman Trio ISR

Zondag 14 Mei - hoofdpodium

Yaron Herman, de in Tel Aviv (1981) geboren pianist, wordt beschouwd als een van de toonaangevende muzikanten van zijn generatie. Hij viel regelmatig in de prijzen (Choc Jazzman, Victoires du Jazz , iTunes Choice Award) en bracht sinds 2005 enkele opgemerkte solo- en trioalbums uit. Zonet verscheen ‘Y’, zijn tweede plaat op het legendarische label Blue Note Records. Yaron Herman heeft een lyrische stijl en is een technisch virtuoze pianist. Hij houdt van het uiteenrafelen van bekende jazzstandards en popsongs, en daarnaast hoor je Joodse invloeden in zijn muziek. In dit trio vind je Bastien Burger (bas, keyboards) en Ziv Ravitz (drum, electronics) aan zijn zijde.

Bram De Looze & Robin VerheyenBE

Zondag 14 Mei - hoofdpodium

Twee van België’s meest getalenteerde jazzmuzikanten die al enige tijd Europese en New Yorkse podia onveilig maken, vormen nu een duo. Pianist Bram De Looze (LABtrio, Septych, Urbex) en saxofonist Robin Verheyen (TaxiWars, Narcissus, Marc Copland) maken creatieve, hedendaagse muziek, gekenmerkt door een grote spontaniteit. Inventieve improvisaties combineren ze met eigen composities waarin ze de invloeden uit hun verschillende projecten versmelten. Ze gebruiken de energie van het moment en hun intuïtie om connectie te maken met het publiek en hun muzikale verbeelding te delen, met een vrije geest, los van een idioom of stijl.

Steiger BE

Zondag 14 Mei - hoofpodium

Het jazztrio Steiger is het zoveelste bewijs dat de jonge Gentse jazzscene veel in zijn mars heeft. Hun eerste fullalbum (And Above All – El Negocito Records) herbergt zowel jazz als moderne compositie, avant-garde en experimentele elektronica. In hun composities en vrije improvisaties schuwen de drie muzikanten het experiment niet. Ze zijn actief in verschillende bands in uiteenlopende genres (Bardo, Sarah Ferri, Ivy Falls,…) en dat zorgt samen met hun gezamenlijke jazz achtergrond voor de unieke sound van Steiger.
“De beste Belgische jazz zet het genre in zijn blootje. Of onttrekt zich er resoluut aan. Denk aan STUFF. en aan Black Flower. En vanaf nu ook aan Steiger! Wat verwacht ú nog van de Belgische jazz? Weerbarstigheid? Beklemming? Heiligschennis? Nou, laat Steiger dan maar de toon aangeven.” ****De Morgen

Strictly Niceness Ft DJ Kwak & DJ ReeDoo BE

Zatderdag 13 Mei

In het Brusselse behoeft dj Kwak weinig tot geen introductie. De man achter de befaamde Strictly Niceness parties, journalist bij Focus Vif Magazine en host van radioshow Back to Niceness ( BRUZZ.) verzamelt all things funk & soul en brengt dat maar al te graag naar de dansvloer. Restricties zijn er niet; Kwak is in zijn muzikale ontdekkingstocht immers beïnvloed door een pak artiesten: van Miles Davis tot Tito Puente en van de Sugarhill Gang tot Mötorhead. DJ ReeDoo is een digger pur sang. Zijn queeste naar vintage funk, soul & latin rhythms brengt hem in vergeten kelders van platenwinkels over de hele wereld. In Brussel stond hij aan de wieg van platenwinkel United Musik én Afro Heat, een feest in het teken van African Beats uit de jaren 70. Alsof dat nog niet genoeg is, baatte hij samen met Funky Bompa ook nog eens de excellente club Soul Inn uit én cureerde hij een tijdlang de Afro beats selection op 22tracks. Deze twee uitstekende selectors bundelen de krachten tijdens de afterparty op zaterdag!

Dijf Sanders BE

Zondag 14 Mei - Poort 1

“Fans van experimentele exotica, de buitenwereldse geluidslandschappen van Boards Of Canada en Flying Lotus spitsen nu best hun oren”, aldus de Morgen. Geluidsknutselaar-eerste-klas en multi-instrumentalist Dijf Sanders kennen we van Teddiedrum en The Violent Husbands, maar met ‘Moonlit Planetarium’ bracht hij eind 2015 opnieuw een fantastische soloplaat uit. Unieke sounds, unieke zelfgebouwde instrumenten en unieke visuals, da’s wat je kan verwachten van Dijf Sanders. "Dankzij de briljante produceskills én knap uitgewerkte ideeën gaan we nog vaak terugkeren naar deze nachtelijke jungle." 9/10 fuzz-mag.be

Condor Gruppe : Frog Bog - A Tribute To MoondogBE

Zaterdag 13 Mei - hoofdpodium

Al sinds zijn debuut is Condor Gruppe een avontuurlijke band die telkens zijn eigen muzikale grenzen opzoekt. Voor 'Frog Bog – A Tribute To Moondog' (2016) gooide de groep zich op de muziek van cultartiest Moondog. Het resultaat is een fantastische mix tussen de mystieke, jazzy composities van Moondog en de exotische, instrumentale sound van Condor Gruppe.

Brihang BE

Zaterdag 13 Mei - hoofpodium

Sinds hij in 2014 gekroond werd tot winnaar van De Nieuwe Lichting nam de carrière van Brihang een steile klim, maar de doorbraak kwam er zonder meer met debuutalbum 'zolangmogelijk' (2016). Een hiphopplaat, jawel, maar dan een waarbij de grenzen van het genre constant afgetast, gekneed en verplaatst worden. Op dit ambitieuze album schuwt Brihang in zijn teksten de persoonlijke aanpak niet, zonder te vervallen in pathos of sentiment. Muzikaal bewandelt hij het pad dat hij eerder insloeg, met organische producties die subtiel maar tegelijk voller dan ooit klinken. 'zolangmogelijk' kon dan ook unaniem rekenen op laaiende recensies. Brihang grossiert in zoveel meer dan hiphop. (...) Is het zijn kwetsbaarheid die hem aan het peloton doet ontsnappen? Zijn teksten waarin zijn dagdagelijkse worsteling prachtig gedijt? De wijze waarop hij zo behendig over de minimalistische beats flowt, soms dwars tegen de groove in? Die rillingen van onderrug tot in uw nek, die zijn écht. De Morgen ★★★★

P’TITs CONS.BE

Zondag 14 Mei - hoofdpodium

Hoe klein kan een fanfare zijn en toch nog een ‘fanfare’ genoemd worden? P’tits Cons. is de pretentieloze band van Bart Maris (trompet), Gregory van Seghbroeck (trombone) en Marcos della Rocha (percussie). Minimalistisch in opzet, maar met een pittige adem blazen ze de zondag van RSL JAZZ op gang, opgezweept door Joren, topdanser en special guest. Met een repertoire vol groove en ritme, geïnspireerd op de tradities van grote fanfares (Les Gilles de Binche, Frevo de Olinda, New Orleans…), duiken ze in een wild bad vol improvisatie en vinnige interactie.

DJ SNS & JC BE

Zaterdag 13 Mei - Poort 1 - Afterparty

Dj SNS en JC slaan de handen in elkaar voor de afterparty op zondag. DJ SNS (ofte Olivier Van Leynseele) draait al geruime tijd mee in het Belgische DJ-landschap. Zijn grote voorliefde voor hiphop combineert hij met funk & soul, disco, reggae en house. Naast zijn eigen dj-carrière vind je hem ook terug op het podium als dj bij Brihang. JC (ofte Jonas Casier) is veelzijdige producer/muzikant/live perfomer… Je kent hem van onder meer van JtotheC & the Bad Mothas, Oto Kopter (vorig jaar op RSL JAZZ), The Essence en DJ Grazzhoppa’s DJ Bigband.

PLATENDRAAIER SKALLIE & DJ ELEK’TRICIABE

Zaterdag 13 Mei - tussen de groepen door

HPlatendraaier Skallie en dj Elek’tricia startten in 1998 een coalitie van dj’s en muzikanten: the Born to Jazz Movement. Hun unieke mix van jazz en anything groovy zorgde er al snel voor dat het collectief zowat overal (van Gent Jazz over de AB Jazz tot Charlatan en Jazz Kuurne) gevraagd en gesmaakt werd. Dit jaar starten ze met een nieuw project, een collectief met wisselende leden, gefocust op, yep, jazz… the Real Jazz Brigade!

Limen VisualBE

Doorlopend- Poort 1

In Poort 1 zorgt Alexander Stragier van Limen Visual voor een extra visuele dimensie. Jazz, licht en schaduw zullen het centrale thema vormen voor een dynamische installatie die speciaal voor RSL Jazz ontworpen wordt.

KIDS WORKSHOPBE

Zondag 14 Mei - 12u-16u

Ook de jongste jazzcats zullen zich niet vervelen. Op zondag kunnen ze de kunstenaar in zichzelf tot leven laten komen. Karolien Verscheure begeleidt deze workshop waarin de kinderen met de gekste materialen kunstwerken maken die geprojecteerd worden met overheadprojectoren.

JazzavanBE

Zondag 14 mei- DJ tijdens change-overs

Jazzavan is een gezellige caravan van waaruit de mooiste jazzdeuntjes weerklinken, en die op RSL JAZZ ’17 zijn eerste staanplaats heeft. Spring even binnen, maak het je gemakkelijk, knip met de vingers en laat de muziek van Jazzavan-man Fernand een smile op je gezicht toveren.

FOTO-EXPO EVA VLONKBE

Doorlopend

Eva Vlonk over haar werk: “Ik ben altijd onderweg. Bij het wegdromen bij bepaalde lijnen, vormen en afstanden in een kleurenwereld, geschilderd met licht, waar het gevoel overheerst. Of tijdens het wandelen, tot een gevoel me zegt te stoppen, stil te staan en te kijken, vast te leggen en alles te absorberen. Ik geloof in magie en luister altijd naar mijn buikgevoel wat meestal resulteert in een combinatie van oerkracht en melancholie. “Find a Way to Connect” is een verzameling beelden die ik onderweg nam.”

Bestel tickets online

Festival Info

Locatie

 • Hanekop
 • Trakelweg 2
 • 8800 Roeselare

Route

Vanuit Kortrijk of vanuit Brugge:

Op de E403, neem afrit 7 Roeselare haven - Izegem Sla op het einde van de afrit rechtsaf naar de naar de N382c (Graankaai), richting Roeselare haven Aan het eerstvolgend rondpunt, rijd rechtdoor op de Graankaai Aan het volgend rondpunt, neem de 3de afrit naar de Beurtkaai Aan de verkeerslichten van het kruispunt met de Mandellaan, rijd rechtdoor op de Kaaistraat Op het einde van de Kaaistraat, ziet u het festivalterrein aan de linkerkant Parkeer hier, begeef u naar het festival en verbrand 50 calorieën. Of ga via het rondpunt onder de brug, naar links onder de voetgangersbrug en aan de lichten opnieuw naar links. Parkeer aan deze kant van het kanaal of in de buurt.

Met de steun van